Първи медал при мъжете!

На 15.02.2020г. се проведе Втори кръг от Открития турнир на България по шпага за мъже. Въпреки че „Преторианец“  е сабльорски отбор, имаме един представител, който упорито се състезава и на шпага, отказвайки да забрави корените си.

Марио Терзиев започна фехтовалното си пътуване през 2011г., когато за пръв път се яви на състезание по фехтовка с шпага в ръце, където зае 7мо място при момчетата до 15 години. След девет дълги, мъчни години и сменяне на оръжието от шпага на сабя, Марио не спря да се готви и състезава и в двете паралелно, давайки максимума си във всеки един момент и усилията му се увенчаха с успех! На 22 години, той успя да завоюва първия си подиум на мъжко състезание по фехтовка, като въпреки, че е само национално ниво конкуренцията бе стравнително добра имайки предвид, че много от противниците са редовни участници на международната сцена, печелещи призови места.

Сред дълъг списък от 49 участници и 7 пълни групи Марио имаше колеблив старт, но в крайна сметка излезе успешно от групите с 3 победи и 3 загуби. Предвид слабата тушова разлика след груповата фаза жребият му отреди по-лесен първи противник, с който трябваше да се пребори за влизане в основната схема на 32те най-добри. 15-годишния Здравко Калудов от „Черно море 69“ си беше проправил път през кадетите и младежите, за да се класира на мъже и сега бе минал и групите, за да спре пътя на нашия преторианец. Но това не бе в нашите сметки и фехтовачът ни се справи отлично с младата съпротива с комфортно 15/7. Последва голямото предизвикателство пред Марио, който вече беше в топ32, където го очакваше поставеният под №1 в схемата след безапелационни групи Кирил Маринов от НСА. Той беше и №1 в ранглистата към 15.02. Тук тактическото надиграване бе факторът, който щеше да изиграе възлова роля, тъй като Маринов е изключително експлозивен и техничен играч. Планът бе във всяко разиграване чрез внимателно подготвена ситуация да се намери точния тайминг, в който да се изстреля проста права атака, залагайки на прецизност и правилна позиция. Въпреки безгрешната ориентация на Марио по отношение слабите страни на противника, задача бе трудна и боя се разреши в последния момент, когато при 14/13 за нашето момче, съдията отсъди двоен туш, което изпрати фаворита на състезанието в съблекалните. От тук последваха опонентите Деян Роев от Левски и Димитър Кестенов от Пентатлон. Те също бяха достойни и упорити опоненти, а енергията, която костваше на Марио да победи представителя на НСА със сигурност усложни задачата му. След две драматични елиминации и няколко обрата той успя да се справи и с двамата с резултат 15/14 и в двете срещи. Това му отреди място на полуфинала и гарантиран бронзов медал. За да стигне до финала, обаче, Марио трябваше да се изправи срещу друг фаворит – отново представител на НСА. Пламен Диков е многократен държавен шампион във всички възрасти, бъдейки само на 21-годишна възраст. Тук техническото ниво на опонента се оказа твърде високо за нашето момче и въпреки, че той даде всичко от себе си Диков бе с класа над нашата, което отреди бърз завършек с резултат 7/15.

Чудесно проведеното състезание от Марио Терзиев е според него само началото на един дълъг път, който той няма търпение да извърви и който определено не свърша само на държавно ниво!

Пожелаваме му успех!