Кратка История

Мартин Стоянов:
С Ивайло Стаматов се познаваме и сме приятели от детските си години. По стечение на обстоятелствата учихме в едно училище, гимназия и университет. Записахме се да спортуваме фехтовка, защото звучеше като предизвикателство, но избрахме различни оръжия – той рапира, а аз сабя. С течение на времето групата по рапира намаля, както и тази по сабя и трябваше да се слеят. За щастие останахме при треньорът на националния отбор по сабя Жеко Маринов, с когото тренирахме по последно в университета и във фехтовален клуб „Славия“. Бат Жеко беше изключителен ментор и много харизматична личност. Освен всичко, което направи за нас в спортно-технически план, той ни разказваше за историята на фехтовката, известните фехтовачи от миналото и настоящето, както и на няколко пъти спомена, че във Варна някога е имало силно присъствие на сабята, турнир по сабя, а понастоящем нямало дори и клуб, което ние сме можели да променим.

И така семето беше засято. След края на следването си, моето по психология и на Ивайло по философия, се върнахме във Варна. Всеки в търсене на своя път. Това се и случи за известно време, до момента в който семето не покълна. Дори не помня кога и как точно го решихме, но знам че беше спонтанно, рязко и дръзко – типично за играта на един фехтовач.

Поставихме началото на фехтовален клуб „Преторианец“

Треньорите

Martin Stoyanov - senior fencing coach
Старши Треньор

Казвам се Мартин Стоянов – роден съм през 1983г.
Съсобственик и треньор във фехтовален клуб „Преторианец“ от основаването му през 2008 г.
„Запознах“ се с фехтовката сравнително късно – през студентските ми години. Щастливо обстоятелство беше, че за треньор ми бе разпределен Жеко Маринов, който тогава беше главен треньор на сабльорите в България и най-реномираният треньор в страната. От него научих много за фехтовалното майсторство в детайли и дълбочина. След няколко години започнах да тренирам във фехтовален клуб „Славия“ до окончателното си завръщане в родния ми град Варна, където понастоящем съм треньор във фехтовален клуб „Преторианец“.Работил съм и работя по много проекти и в различни сфери, като смея да твърдя, че всеки един от тях е бил или е интересен, но единствено в залата, със сабя в ръка, сред състезатели и съмишленици, се чувствам спокоен, уверен, отдаден и щастлив.

Ivaylo Stamatov - senior fencing coach
Старши Треньор

Казвам се Ивайло Стаматов. Роден съм през 1983 година във Варна и съм съсобственик и треньор във фехтовален клуб „Преторианец“.Завърших философия в Софийски университет „Климент Охридски“ и съм сертифициран преподавател по физическо възпитание и спорт от Национална Спортна Академия „Васил Левски“. Също така съм сертифициран от Международната федерация по фехтовка като фехтовален инструктор през 2007 година. Стремя се да развивам физическата издръжливост, тактическите знания и менталната устойчивост на фехтовачите. Целите ми са да организирам различни кондиционни тренировки и взаимносвързани групи от упражнения, чрез които да развия общата физическа култура на атлетите. Като треньор и състезател се стремя да практикувам и демонстрирам фехтовални ценности, като лоялност, чесност и отговорност. Да пазя доброто здраве на състезателите е мой основен приоритет.

Mario Terziev - junior fencing coach
Младши Треньор

Казвам се Марио и съм роден 1997 година, състезател по фехтовка от 2011г. Първите ми състезания като картотекиран състезател към Българската федерация по фехтовка, бяха като шпажист. До тогава единствено бях гледал клипове в интернет със сабльори и рядко бях гледал на живо, тъй като състезанията на различните оръжия често се разминаваха. Въпреки, че като цяло бях на ясно със сабята като оръжие, познанията ми относно тънкостите на сабльорския двубой бяха общо казано примитивни. След 5 годишна изява с шпага в ръка и дузина индивидуални и отборни призови места, все повече и повече ми харесваше идеята да премина при сабльорите, като през това време упорито изчитах всяко едно правило и всяка една тънкост свързана с драстично различното оръжие, което по-късно осъзнах въплащава истинската фехтовка.Елитната фехтовка изисква от човек пълно подчинение на тяло и ум. Това включва много и разнообразни по вид методически прийоми за подготовка, които всеки треньор, желаещ да продуцира способни фехтовачи, трябва да познава.