Преторианец в нужда се познава

На връх 3ти март се проведе първи кръг от държавното първенство по модерен петобой за деца до 18г. Модерният петобой е сложен, много-дисциплинен спорт. Едната от тези дисциплини е нашата любима фехтовка. Оръжието, което се ползва е шпага, а форматът е малко по-различен от това, с което сме свикнали.Всички участници играят помежду си, всеки двубой продължава около минута и се играе до първото докосване(туш).Накрая, който има най-много спечелени тушове, печели дисциплината и умножава шансовете си за цялостна победа.

На върха на официалния български празник, също за първи път, взеха участие младите надежди на нашите приятели от СК“Галата 2009″. Бе паметен ден за целия отбор, който до този момент бе участвал само с деца до 12 и 14 годишните категории и за пръв път имаше възможността да изпрати по-големите си състезатели да премерят сили с най-силните петобойци на България за възрастта. За да успеят да се подготвят за фехтовалната си дисциплина те обърнаха поглед към преторианските редици и ние с радост предложихме помоща си. Нашите треньори имат експертно мнение и по трите оръжия, което им помогна, за отрицателно време да подготвят дебютантите за предстощите им битки.

За напред се надяваме това сътрудничество да процъфтява, тъй като то е в интерес на една от нашите големи цели: Популяризирането на фехтовката и превръщането й в масов спорт!