Кратка История

Мартин Стоянов:
С Ивайло Стаматов се познаваме и сме приятели от детските си години. По стечение на обстоятелствата учихме в едно училище, гимназия и университет. Записахме се да спортуваме фехтовка, защото звучеше като предизвикателство, но избрахме различни оръжия – той рапира, а аз сабя. С течение на времето групата по рапира намаля, както и тази по сабя и трябваше да се слеят. За щастие останахме при треньорът на националния отбор по сабя Жеко Маринов, с когото тренирахме по последно в университета и във фехтовален клуб „Славия“. Бат Жеко беше изключителен ментор и много харизматична личност. Освен всичко, което направи за нас в спортно-технически план, той ни разказваше за историята на фехтовката, известните фехтовачи от миналото и настоящето, както и на няколко пъти спомена, че във Варна някога е имало силно присъствие на сабята, турнир по сабя, а понастоящем нямало дори и клуб, което ние сме можели да променим.

И така семето беше засято. След края на следването си, моето по психология и на Ивайло по философия, се върнахме във Варна. Всеки в търсене на своя път. Това се и случи за известно време, до момента в който семето не покълна. Дори не помня кога и как точно го решихме, но знам че беше спонтанно, рязко и дръзко – типично за играта на един фехтовач.

Поставихме началото на фехтовален клуб „Преторианец“

Треньорите

Martin Stoyanov - senior fencing coach
Старши Треньор

Казвам се Мартин Стоянов – роден съм през 1983г.
Съсобственик и треньор във фехтовален клуб „Преторианец“ от основаването му през 2008 г.
„Запознах“ се с фехтовката сравнително късно – през студентските ми години. Щастливо обстоятелство беше, че за треньор ми бе разпределен Жеко Маринов, който тогава беше главен треньор на сабльорите в България и най-реномираният треньор в страната. От него научих много за фехтовалното майсторство в детайли и дълбочина. След няколко години започнах да тренирам във фехтовален клуб „Славия“ до окончателното си завръщане в родния ми град Варна, където понастоящем съм треньор във фехтовален клуб „Преторианец“.Работил съм и работя по много проекти и в различни сфери, като смея да твърдя, че всеки един от тях е бил или е интересен, но единствено в залата, със сабя в ръка, сред състезатели и съмишленици, се чувствам спокоен, уверен, отдаден и щастлив.

Ivaylo Stamatov - senior fencing coach
Старши Треньор

Казвам се Ивайло Стаматов. Роден съм през 1983 година във Варна и съм съсобственик и треньор във фехтовален клуб „Преторианец“.Завърших философия в Софийски университет „Климент Охридски“ и съм сертифициран преподавател по физическо възпитание и спорт от Национална Спортна Академия „Васил Левски“. Също така съм сертифициран от Международната федерация по фехтовка като фехтовален инструктор през 2007 година. Стремя се да развивам физическата издръжливост, тактическите знания и менталната устойчивост на фехтовачите. Целите ми са да организирам различни кондиционни тренировки и взаимносвързани групи от упражнения, чрез които да развия общата физическа култура на атлетите. Като треньор и състезател се стремя да практикувам и демонстрирам фехтовални ценности, като лоялност, чесност и отговорност. Да пазя доброто здраве на състезателите е мой основен приоритет.